Conjuctivita

Afecţiune frecventă şi adesea lipsită de gravitate, este o inflamaţie a conjunctivei, membrana transparentă care căptuşeşte suprafaţa internă a pleoapelor şi o parte din globul ocular.

Conjunctiva are rolul de a proteja globul ocular de agresiunile din exterior; se implică şi în procesul de secreţie a lacrimilor şi produce substanţe nutritive pentru cornee. Fiind bogată în vase de sânge, această membrană se poate uşor infecta sau poate manifesta semne de alergie. Atunci survine conjunctivita, care, ca toate inflamaţiile, este o reacţie de apărare a organismului.

Pentru a lupta împotriva agresiunii (de exemplu, prezenţa unor virusuri sau bacterii), celulele conjunctivei produc substanţe care stimulează dilatarea vaselor sangvine; acestea, supraîncărcate de aceste substanţe, lasă să se scurgă un lichid care se infiltrează sub conjunctivă, producând o umflătură nedureroasă (numită şi chemosis).

Tratamentul conjunctivitei se aplică în funcţie de cauză (antibiotice în cazul unei infecţii bacteriene), inflamaţia propriu-zisă regresând de la sine atunci când este tratată cauza.
Totuşi, dacă este prea masivă ca să dispară de la sine, se vor administra medicamente antiinflamatoare.

Cauze

Conjunctivitele de origine bacteriană sau virală. Pot fi provocate de o bacterie (stafilococ, streptococ, pneumococ), de un virus (adenovirus, mai rar virusul herpesului, virusul rujeolei sau al varicelei).

O formă deosebită de conjunctivită este cea numită gonococică; afectează nou-născutul, care este contaminat la trecerea prin căile genitale ale mamei din timpul naşterii, în caz că aceasta e infectată cu o bacterie răspunzătoare de blenoragie. Instilarea sistematică de colir cu antibiotice în ochii nou-născu-ţilor a redus frecvenţa acestei boli.

Conjunctivitele de origine parazitară sunt foarte rare în Europa şi pot fi provocate de un parazit, viermele loa-loa din Africa.

Conjunctivitele alergice pot fi asociate cu o blefarită (inflamaţie a pleoapelor, cronică şi reci-divantă) sau cu o eczemă a pleoapelor şi sunt cauzate de o hipersensibilitate la anumite particule (polen, praf), la cosmetice şi la picături pentru ochi.

În alte cazuri, conjunctivita de acest tip poate apărea la persoanele alergice la lentilele de contact.

Simptome

Conjunctivitele pot ataca unul sau amândoi ochii. Ochiul afectat de conjunctivită este de obicei roşu, îndeosebi la nivelul fundului de sac (fundul cavităţii) al membranei conjunctive de sub pleoapă. Inflamaţia nu este dureroasă, dar provoacă mâncărimi şi senzaţia de nisip în ochi.

Când este de natură alergică, conjunctivita provoacă o lăcrimare abundentă. Când este cauzată de o infecţie, se manifestă prin secreţii purulente, care uneori se lipesc de gene dimineaţa la trezire. Acestea trebuie dezlipite cu delicateţe, folosind o bucată de vată înmuiată în ser fiziologic sau apă fiartă.

Diagnostic

Se stabileşte când se observă că ochiul e foarte roşu şi lăcrimează, conjunctiva fiind anormal de umflată în unele locuri. Conjunctivita are în general o evoluţie favorabilă, dar există şi complicaţii, cum ar fi keratita.

Tratament

In cazul conjunctivitelor infecţioase, tratamentul se bazează pe coliruri cu antibiotice, al căror spectru cuprinde germenii răspunzători de infecţie. Insă antibioticele nu au efect în cazul virusurilor; cu toate acestea, în conjunctivita virală se prescriu coliruri antiseptice cu antibiotice, care previn în acest caz supra-infectarea (infecţia bacteriană complică infecţia virală deja existentă); pe lângă aceasta, se administrează pacientului şi medicamente antivirale (mai ales în cazul infecţiei cu virus de tipul herpesului, antiviralele având o eficacitate redusă asupra adeno-virusului).

Cât despre tratamentul conjunctivitelor alergice, pentru a fi eficace, trebuie să cuprindă atât simptomele (coliruri antiinfla-matoare pentru inflamaţii), cât şi cauzele (desensibilizarea la agentul răspunzător de alergie, schimbarea tipului de lentile de contact, întreruperea folosirii de cosmetice).