Scheletul uman

Scheletul uman este alcătuit din peste 200 de oase de toate formele şi dimensiunile, fiecare dintre acestea constituind doar o verigă dintr-o structură complexă. Scheletul nostru este o entitate funcţională, ingenios construită, cu funcţii deosebite îndeplinite de flecare os în parte, cu o structură internă specială, bazată pe relaţii de interdependenţă.

Scheletul uman nu poate funcţiona însă fără ajutorul muşchilor şi tendoanelor. De cele mai multe ori, muşchii individuali fac parte din grupe mai mari care susţin arhitectura osoasă complexă.

Scheletul uman este compus din  peste 200 de oase, fiecare cu functia lui particulară. Alături de ţesutul cartilagios  scheletul constituie structura pe care este construit corpul omenesc. Totodată, scheletul protejează părţile moi şi oferă puncte de prindere pentru musculatură. Oasele joacă, de asemenea, un rol important în metabolism asimilarea calciului, formarea sângelui in măduva spinării.

Ţesutul cartilaginos se găseşte în principal în schelet şi in organele sistemului respirator. El este alcătuit din celule cartilagmoase (condrocite) care plutesc în grupe mici într-o substanţă cartilaginoasă (matricea extracelulară). In funcţie de tipul şi de cantitatea fibrelor, deosebim între cartilajul elastic, cartilajul hialin şi cartilajul fibros. Alimentarea cartilajelor cu substanţe nutritive se produce fie prin lichidul, fie prin membrana sinovială. Cartilajele sunt deosebit de rezistente.

Structura osoasă – Oasele sunt organe alcătuite din mai multe tipuri diferite de ţesut. In afara ţesutului osos, care constituie cea mai mare parte a acestora, ele mai conţin şi ţesuturi care au rolul de a crea grăsimi şi sânge la nivelul măduvei, ţesut conjunctiv la suprafaţa osoasă, cartilajele în zonele de creştere şi la capetele articulaţiilor, dar şi ţesut conjunctiv elastic în pereţii vaselor sanguine. Oasele sunt alimentate cu substanţe nutritive prin intermediul nervilor. întreaga suprafaţă a oaselor, cu excepţia capetelor acestora, este acoperită de o membrană (periost). Aceasta este formată din două straturi.

Unul dintre acestea formează ţesutul osos şi înveleşte direct osul. în perioada de creştere Unul dintre acestea formează ţesutul osos şi înveleşte direct osul. în perioada de creştere, el conţine foarte multe celule osoase (osteoblaste). Numărul acestor celule scade la maturitate, ele nemaifiind folosite de corp decât în cazul reparaţiilor necesare în urma fracturilor.

Stratul exterior al membranei osoase este compus dintr-o reţea de fibre foarte rezistente. Această reţea ajută la fixarea tendoanelor şi a muşchilor de oase. Membrana este alimentată de către vasele de sânge, de limfă şi de nervi.
Privite în ansamblu, oasele sunt cea mai dură substanţă din corpul omenesc, excepţie făcând materialul dentar.

Related Posts»

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>