Newsticker

  • April 15, 2013 Oxiuri - tratament Oxiurii sunt viermi mici albi, în formă de filamente; femela măsoară în jur de 10 mm, iar masculul,..
  • March 24, 2013 Complicatii sarcina HIDRAMNIOSUL - Această anomalie, cauzată de creşterea anormală a canti­tăţii lichidului amniotic,..
  • March 17, 2013 Rahitismul Rahitismul este o boală a copilăriei provocată de carenţa de vitamina D, de calciu şi de fosfor...
  • March 14, 2013 Dieta disociata Atunci cand se ia hotararea de a apela la diverse diete si retete de slabit rapide, trebuie sa se puna..
  • March 13, 2013 Vitamina C si copiii De ce este vitamina C importanta? - Vitamina C este o substanta foarte importanta pentru organismul uman..

Plamanii

Plămânii se află în torace, ocupând un spaţiu considerabil în interiorul acestuia. Ei se compun din lobi, formaţi ca urmare a unor fisuri. Plămânul drept este format dintr-un lob superior, unul median şi unul inferior, în timp ce cel stâng deţine doar un lob superior şi unul inferior, deoarece în partea din stânga a toracelui trebuie să aibă loc şi inima.

Peretele toracic este acoperit de o piele subţire numită pleură costală (pleura costalis). Suprafaţa plămânilor este învelită în pleura pulmonară (pleura pulmonalis).

Intre cele două se află un spaţiu îngust umplut cu lichid, numit spaţiu pleural. Datorită acestuia, plămânii pot aluneca pe peretele toracic. Pleura costală şi cea pulmonară formează împreună pleura (pleura).

Bronhiile se termină la capătul ramifi caţiilor în mici săculeţi de aer, alveolele. Acestea sunt străbătute de o reţea de capilare, care constituie ramificaţiile arterelor şi venelor pulmonare.
Cele două bronhii principale se ramifică în bronhii secundare şi în bronhiole, terminându-se în ciorchini de alveole. In plămânii unui adult se găsesc circa 300 de milioane de alveole. Fiecare dintre acestea este înconjurată de o reţea fină de capilare, unde are loc schimbul de gaze.

Pe de o parte, aerul bogat în oxigen circulă din alveole în capilare. Şi invers, dioxidul de carbon este transportat din capilare în alveole, fiind eliminat din plămâni când expirăm.

Adultul detine mai mult de 300 de milioane de alveole, fapt ce măreşte considerabil suprafaţa plămânilor.
Astfel, schimbul de gaze se poate desfăşura mai rapid şi mai uşor. Pereţii alveolelor sunt foarte subţiri. Sângele venos consumat care vine de la inimă preia din ele oxigen. în inimă se întoarce aşadar sânge arterial bogat în oxigen. Drept urmare, inima pompează în întregul corp sânge oxigenat.

Related Posts»

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>